3 березня – Всесвітній день дикої природи

Це – найважливіший щорічний міжнародний захід, присвячений дикій природі. Цього року він проходить під гаслом:

«Ліси та засоби до існування: підтримання людей та збереження планети».

Роль лісів для людства важко переоцінити. Від них залежить добробут сотень мільйонів людей у всьому світі. Особливо важливі вони для корінних та місцевих громад, які історично пов’язані з лісами та прилеглими до них територіями. Саме тому у частині зобов’язань ООН щодо подолання бідності, забезпечення сталого використання ресурсів та збереження життя на землі передбачений і захист легенів Планети.

На жаль, у теперішній час ліси опинилися на перехресті безлічі планетних криз: від змін клімату до втрати біорізноманіття внаслідок браконьєрства та наслідків пандемії COVID-19, які негативно вплинули на здоров’я людей, погіршили соціальну та економічну ситуацію у всьому світі.

З огляду на це, людство повинно зробити все можливе, щоб захистити ліси та види дикої природи, які мешкають там. Шлях до цього лежить через усвідомлення невід’ємного зв’язку стану лісів із рівнем життя, дбайливе та раціональне користування природними ресурсами, пропаганду екологічних знань та любові до всього живого.

Ми закликаємо кожного з вас доєднатися до справи збереження лісів Донеччини та зробити хоча б маленький крок. Дуже просто не смітити у лісі, обережно поводитися з вогнем, з повагою ставитися до диких птахів та тварин, не зривати рідкісні квіти заради короткочасного милування. Та саме це лежить в основі збереження життя.

Всесвітній день дикої природи заснований у 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН. Ця дата пов’язана з подією 1973 року, коли у Вашингтоні була підписана одна з найбільших угод з охорони дикої природи, Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITEС).