14 березня – Всесвітній день дій проти гребель

14 березня Всесвітній день дій проти гребель, на захист річок, води і життя (International Day of Actions against Dams, for Rivers, Water and Life)

Дата започаткована у 1997 р. за ініціативи громадської організації «Міжнародна мережа річок» (США).

Девіз цього дня: «За річки, воду і життя!».

Мета цьогодня – об’єднати зусилля людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також поширити серед спільноти знання про те, як греблі впливають на річкові екосистеми.

У березні 1997 року в Бразилії, в місті Курітіба, відбулася Перша міжнародна конференція проти будівництва великих гребель, яка встановила щорік 14 березня відзначати день боротьби з греблями на захист річок, води і життя.

Конференція запропонувала всі дії проводити під гаслом: «Хай вода несе життя, а не смерть!» і призвала уряди, міжнародні агентства та інвесторів встановити мораторій на будівництво великих гребель, поки не буде розроблено міжнародну незалежну експертизу проектів їх зведення, та передбачено компенсований збиток людям і природі. Активістам руху на захист річок на сьогодні вдалося домогтися деяких реальних результатів. Зокрема, в США демонтовані дві греблі заввишки 60 м, а в Швеції ухвалено закон, що забороняє зводити греблі заввишки більше 15 м.