1 квітня – Міжнародний день птахів (День орнітолога)

Міжнародний день птахів відзначається в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» з 1906 року 1 квітня, після підписання та набуття чинності «Міжнародною конвенцією з охорони птахів, корисних в сільському господарстві», підписаної 19 березня 1902 року урядами Німеччини, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембургу, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії. Чинності конвенція набула 12 грудня 1905 року, ставши першим міжнародним документом в галузі захисту природного навколишнього середовища.

Цікаво, що у конвенції, окрім «корисних» птахів, називалися і так звані «шкідливі», до яких потрапили майже всі яструбині. На жаль, список пернатих, що зникають, поповнюється з сумною постійністю.  На нашій планеті вже зникли понад 160 видів і підвидів птахів. У Європі під загрозою зникнення майже 50% птахів. Українські орнітологи нарахували близько 360 видів. Якщо додати птахів, які можуть залітати до нашої країни, разом буде майже 456 видів. А от до Червоної Книги України занесено 87 видів пернатих.

1 квітня – не просто річниця Конвенції, а й справжнє свято весни, повернення птахів із зимівель. Традиційно, в очікуванні їх прильоту розвішують шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки.

Вперше цей день, як масове дитяче свято, провели в Сполучених Штатах Америки. Організував його педагог із штату Пенсільванія. За підтримкою однієї з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка» це свято стало популярним у всьому світі.